Üsküdar Oyun Terapisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Oyun terapisi, çoğunlukla çocuklar için kullanılan bir terapi yöntemidir. Bunun nedeni, çocukların duygularını yetişkinler gibi ifade edememeleridir. Oyun terapisinin en önemli amacı kendilerini veya duygularını ifade etmekte zorlanabilecek çocukların oyun yoluyla kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmaktır.

Oyun terapi alanında uzman psikolog,  bir çocuğun problemlerini gözlemlemek ve içgörü kazanmak için oyun alanını kullanabilir. Terapist daha sonra çocuğun duygularını keşfetmesine ve çözülmemiş travma ile başa çıkmasına yardımcı olabilir. Çocuklar oyun terapisi yoluyla yeni başa çıkma mekanizmalarını ve uygunsuz davranışları nasıl yönlendireceklerini öğrenebilirler.

Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır

Çocuklar yetişkinlerin dil becerilerine sahip değildir. Bir şey hissedebilirler, fakat çoğunlukla duygusunu bir yetişkin gibi ifade edemezler. Bazen duygularını ifade edebilecekleri bir yetişkinleri yoktur.

Oyun içsel duygularını sergilemekte özgür oldukları yerdir. Ne arayacağınızı biliyorsanız, oyuncaklar sembol işlevi görebilir ve daha büyük anlamlar kazanabilir. Terapist oyun alanında çocuğun dünyasında, onların seviyesinde katılır.

Terapist çocuğu baskı altın almaz. Çocuk oynadıkça terapistine  güvendikçe duygularını oyun yoluyla paylaşır.

Oyun terapistleri, bir çocuğun ebeveyninden ayrı kalmayı nasıl ele aldığına, tek başına nasıl oynadığına ve ebeveyn döndüğünde nasıl tepki verdiğine çok dikkat eder. Bir çocuğun farklı tür oyuncaklarla nasıl etkileşime girdiği ve davranışlarının seanstan seansa nasıl değiştiği hakkında çok şey ortaya çıkabilir.

Oyun Terapisi Örnekleri

Terapist çocuğa bir oyuncak bebek evi ve birkaç oyuncak bebek sunarak evde yaşadıkları bazı sorunları canlandırmasını isteyebilir. Veya çocuğu, stresli veya korkutucu bulduğu bir şeyi yeniden yaratmak için el kuklaları kullanmaya teşvik edebilir.

Çocuğun neyi ortaya çıkarabileceğini görmek için “bir varmış bir yokmuş” ile başlayan bir hikaye anlattırabilirler. Veya çocuğunuzun yaşadığı probleme benzer bir sorunu çözen hikayeler okuyabilirler.

Çocuğunuz çizim yaparken veya resim yaparken onun duygu ve düşüncelerini anlamak için sorulr sorabilirler. Problem çözmeyi, işbirliğini ve sosyal becerileri teşvik etmek için çocukla çeşitli oyunlar oynayabilirler.

Oyun Terapisinin Faydaları

Kaygılı anne babalar, çocukların “oyun oynamaktan” ne gibi yararlar elde ettiğini anlamakta bazen güçlük çekebilirler. Fakat gerçek şu ki, çocuklar oyun yoluyla duygularını dışa vurabilir, oyun yoluyla yeni beceriler geliştirebilir

Oyun terapisinin faydaları;

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Seanslar genellikle 45-50  dakika sürer ve haftada bir kez yapılır. Kaç seansın gerekli olduğu çocuğa ve probleme göre değişkenlik gösterir. Terapi bireysel veya grup halinde yapılabilir.

Oyun Terapisi Teknikleri Nelerdir?

Çocuğa ve duruma bağlı olarak, terapist çocuğu belirli oyun yöntemlerine yönlendirebilir ya da kendisinin seçmesine izin verebilir. Terapistin çocuğu tanımak ve sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için oyun terapisini kullanabileceği birçok yol vardır.

Oyun terapisinde kullanılan bazı materyal yada teknikler şunlardır;

Oyun Terapisi Kaç Yaş İçin Uygundur?

Her yaştan insan oyun terapisinden faydalanabilse de, genellikle 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır.

Üsküdar Oyun Terapisi Hangi Problemlere Yardımcı Olur?

Üsküdar çocuk terapisiÜsküdar ergen terapisiÜsküdar pedagog alanlarında randevu almak veya hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Çocuk ve Ergen Terapisi

 

Bugün Yaşadığınız Sağlık Sorunlarının Nedeni Çocukluk Çağı Travmaları Olabilir mi?