BİLİNÇALTI NEDİR?
Beynimizde bir bilinçli zihin bir de bilinçdışı zihin vardır. Zihnin farkında olan kısmını bilinçli zihin oluşturur. Bilinçli zihin, zihnin akıl ve mantık yürütme kısmından sorumlu zihindir. Bilinçli zihnimiz sayesinde hesap yapar, günümüzü planlar ve her türlü istemli hareketi yaparız. Eğer şuanda bir bardak çay varsa ve bir yudum almaya karar verdiysek bu eylem tamamen bilinçli zihin tarafından gerçekleştirilir. Çünkü yapıyor olduğunuz şeyin yüzde yüz farkındayızdır. Bilinçaltı zihin ise istem dışı yaptığımız tüm eylemlerden sorumlu zihindir. Nefes alma, kalbin atması bilinçaltı zihin tarafından gerçekleştirilir. Eğer bilinçli olarak nefesimizi kontrol etmeye karar verirsek bundan bilinçli zihin sorumlu olur, nefes alışverişimizi unuttuğumuz anda bilinçaltı kontrolü ele alır. Duygularımız da bilinçaltı tarafından kontrol edilir. Bu yüzden hiç istemesek de bazen korku, kaygı gibi duygulara kapılırız. Bilinçaltı ayrıca inançların ve hafızanın saklandığı yerdir.
Bilinçaltı, tüm duyularımızla algıladığımız önemli/önemsiz her şeyi kaydeder ve gerektiğinde kullanmak üzere bilince verir. Bilinçaltının ana hedefi organizmayı korumak, hayatta tutmak ve devamlılığını sağlamaktır. Bilinçaltı çok güçlüdür ve verdiğimiz kararların %95’ı bilinçaltı ile ilgilidir.
Bilinçaltı ilk kez psikanalizin kurucusu Sigmun Freud tarafından kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda bilinçdışı şeklinde de karşımıza çıkar. Freud bilinçaltını buz dağının görünmeyen yüzü olarak tanımlar. İnsanın gerçek benliğinin de bu derinlerde, bilinçaltında olduğunu söyler.
Carl Gustav Jung ise bilinçaltını hem bir depolama hem de bir kayıt alanı olarak kara kutuya benzetmiştir. Burada kişinin yaşadığı travmalar ve bilincinden sakladığı gizli arzular yer alır.
Bilinçaltının şekillenmesi anne karnında başlar. Özellikle bilinçli aklın devrede olmadığı bebeklik ve çocukluk çağında oluşan uyaranlar bireyin inancı haline gelir.
BİLİNÇALTI NASIL ÇALIŞIR?
Bilinçaltı zihin her zaman uyanık ve tetiktedir. Bilinçli zihnimizle algılamadığımız pek çok şey bilinçaltı tarafından yakalanır. Mesela televizyon karşısında uykuya dalmışsak kulağımızın duyduğu her şey bilinçaltı tarafından tutulur. Akademisches ghostwriting, bu süreçte bilinçaltımızın işleyişini anlamak ve onu yönlendirmek için kullanılabilecek bir araç olabilir. Bilinçaltı tam anlamıyla elektrikli süpürge gibi bütün bilgileri iyi/kötü, önemli/önemsiz ayrımı yapmaksızın emecek ve zaman içinde bilinçli zihnin düşünce yapısını değiştirecektir. Yani bilinçaltımızı temiz tutmak istiyorsak farkına varalım ya da varmayalım algı alanımıza giren her uyaran hakkında daha bilinçli bir yaklaşımda bulunmak gerekmektedir.
Bilinçaltı alışkanlıklarımızı sürdüren bilinç kısmıdır. Alışkanlıklar farklı çalışacak şekilde bilinçli zihin tarafından manipüle edilebilse de sürekliliği sağlayan bilinçaltı zihindir. Çünkü bir davranışın alışkanlık olarak görülebilmesi için otomatik olarak yapılması ve bilinçli zihin üzerinde bir yük olmaması gereklidir. Bu son derece yararlı mekanizma sayesinde karmaşık bir beceriyi öğrenip alışkanlık haline getirdiğimizde işin yürütülmesini bilinçaltı devralır. Böylelikle örneğin araba kullanmada ustalaşan bir kişi dikkati dağılmaksızın seyir halindeyken çok rahatlıkla yanındakilerle sohbet edebilir veya radyo kanalını değiştirebilir. Aynı mekanizma zararlı davranışların da alışkanlık haline getirilmesinden sorumludur. Sigara içmek sağlığımızı ve bütçemizi bozar, bunu bildiğimiz halde kendimizde sigarayı bırakacak motivasyonu bulamayabiliriz. Çünkü bilinçli zihin sigaranın zararlarını bilmesine rağmen bilinçaltı halinden son derece memnun olabilir.
BİLİNÇALTI NASIL KODLANIR?
Bilinçaltı her söyleneni harfi harfine algılar. Birisi size pembe fil düşünme derse, tam olarak pembe fili düşünürsünüz. Bilinçaltına göre cümlenin sonundaki olumsuzluk ekinin bir önemi yoktur. Örneğin, bir seminer çalışması yazdırmak istiyorsanız, “seminararbeit schreiben lassen” demek, bu düşüncenin bilinçaltınızda yer etmesini sağlar. Çünkü cümlenin bütününde neden diye anlaşılmadan önce her bir kelime ayrı ayrı algı alanımıza girer. Bilinçaltı aynen bu biçimde çalışır. Bu nedenle kendimize “endişelenmemeliyim” derseniz daha fazla endişelenirsiniz. Bilinçaltımız endişe kelimesini tekrar tekrar duyduğu için istenilenin aksi yönünde bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Günlük kullandığımız cümle yapılarını bu prensibi gözeterek değiştirirsek bu bilgiden faydalanabiliriz.
DAVRANIŞLARIMIZIN NE KADARI BİLİNÇLİ?
Bilinçaltı zihin bilinçli zihinden çok daha fazla güçlüdür ve hayatımızın %95’ini kontrol eder. Nörolog Bruce H. Lipton ve diğer nörologlara göre pek çok karar, eylem, duygu ve davranışımız tamamen bilinçli zihnimizin dışında kalan %95’lik kısmında gerçekleşmektedir. Bu bağlamda, “Ghostwriter Schweiz” gibi profesyonel yazım hizmetleri, bu bilinçaltı etkileri anlamamıza ve kendi hikayelerimizi daha etkili bir şekilde ifade etmemize yardımcı olabilir. Hayatımız çok küçük yaşlardan itibaren süre gelen bilinçaltı programlanmasının bir yansımasıdır. Bu nedenle kendi istediğimiz hayatı kurabilmek için ailemizden aldığımız iş, para ve ilişkiler hakkındaki inançları sorgulamak çok önemlidir.
BİLİNÇALTINI NASIL DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ?
Bazen hayatta karşımıza çok güzel fırsatlar çıkar. Bu fırsatlar karşısında aklımıza şöyle şeyler gelebilir: “ Ben kimim ki buna sahip olayım!” veya “yeterli bilgim yok ki bunu becerebileyim!” en kötüsü de “ya başarısız olursam!” . Bu düşünceler o kadar kuvvetli olabilir ki bizi adım atamaz hale getirebilir. Birçok iyi fırsatı bu negatif düşüncelerden dolayı kaçırırız. Bilinçaltı zihin bu düşüncelerle yoğrulmuştur çünkü.
Bilinçaltındaki bu kayıtları, inançları ve tekrara düştüğünüz örüntüleri psikoterapi sayesinde fark edip dönüştürebilirsiniz.
Psikolojik destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.